Bockarna Bruse

BOCKARNA BRUSE

Det var en gång tre bockar, som skulle gå till ängarna och äta sig feta, alla tre hette de bocken Bruse. På vägen var en bro över en fors, som de skulle över, och under bron bodde ett stort fult troll med ögon som tenntallrikar och näsa så lång som ett kvastskaft. Först kom den yngste bocken Bruse och skulle över bron. Trip, trap, trip, trap, sade det i bron. "Vem är det, som trippar på min bro?" skrek trollet. "Åh, det är den minsta bocken Bruse; jag ska till ängarna och äta mig fet," sade minsta bocken Bruse. "Nu  kommer jag och tar dig!" sade trollet. "Åh nej, ta inte mig, för jag är så liten, jag, vänta bara lite, så kommer den mellersta bocken Bruse, han är mycket större." "Ja väl," sade trollet.

 

Efter en liten stund kom den mellersta bocken Bruse och skulle över bron: trip, trap, trip, trap, trip, trap, sade det i bron. "Vem är det som trippar på min bro?" skrek trollet. "Åh, det är den mellersta bocken Bruse, som skall gå till ängarna och äta sig fet," sade mellersta bocken Bruse. "Nu kommer jag och tar dig," sade trollet. "Åh nej, ta inte mig, men vänta lite, så kommer den stora bocken Bruse, han är mycket, mycket större." "Ja väl då," sade trollet.

 

Rätt som det var, kom den stora bocken Bruse; trip, trap, trip, trap, trip, trap, sade det i bron; han var så tung, att bron både knakade och brakade under honom. "Vem är det som trampar på min bro?" skrek trollet. "Det är den stora bocken Bruse!" sade stora bocken Bruse med mörk röst. "Nu kommer jag och tar dig!" skrek trollet.

 

"Ja, kom du!" sade den stora bocken Bruse och stångade trollet ut i forsen, och så gick han till ängarna. Där blev bockarna så feta, så feta, att de nästan inte orkade gå hem igen, och har inte fettet gått av dem, så är de det ännu.

Och snip, snap, snut, här är sagan slut.

 

- Norsk folksaga bearbetad av Sagostunden.se

© Sagostunden.se

Email: info@sagostunden.se